14
Jul

Robiť veci alebo udržiavať veci v určitom poradí

Robiť veci alebo udržiavať veci v určitom poradí

Jedným zo spôsobov, ako hľadať aktualizácie o novej technológii, je prejsť na webové stránky niektorých neziskových organizácií v Spojených štátoch, ktoré poskytujú informácie, odporúčania, vzdelávanie a podporné programy pre jednotlivcov s Parkinsonovou chorobou a ich rodiny. Väčšinou nie sú spriaznení so žiadnym výrobcom a dokážu objektívne preskúmať nové technológie.

Kto robí výskum?

Zákon Morris K. Udall Parkinson’s Disease Research Act z roku 1997 oprávnil National Institutes of Health (NIH) vytvoriť Národný inštitút neurologických chorôb a Udallových centier excelentnosti pre mozgovú príhodu. Ide o sieť výskumných centier, ktoré spolupracujú s ďalšími výskumnými inštitúciami, ktoré NIH financuje, aby pracovali na príčine, monitorovaní a liečbe Parkinsonovej choroby.

Tieto Udallove centrá tiež spolupracujú s pacientmi a ich opatrovateľmi, aby pomohli vyvinúť riešenia každodenných problémov, ktoré vznikajú pri živote s Parkinsonovou chorobou. Okrem toho, Národný inštitút pre neurologické poruchy a mŕtvicu tiež financoval technologické laboratórium na University of Rochester pre výskum Parkinsonovej choroby. Títo vedci spolupracovali s Apple na aplikáciách pre smartfóny, ktoré hodnotia symptómy Parkinsonovej choroby.

Nové technológie na monitorovanie Parkinsonovej choroby

Je dôležité poznať svoje príznaky a ich závažnosť. Budete sa musieť porozprávať so svojím neurológom alebo výrobcom alebo si prečítať literatúru o zariadení, aby ste sa uistili, že technológia vyhovuje vašim príznakom. Ak máte napríklad problémy s jemnou motorikou, možno nebudete vedieť ovládať aplikáciu v telefóne.

Zohľadňujú sa aj náklady. Pokúste sa identifikovať akékoľvek skryté náklady, o ktorých ste možno neuvažovali, ako napríklad poplatky za predplatné aplikácií. Ďalšou úvahou je, či budete môcť zariadenie nastaviť a používať samostatne, alebo vám so zariadením pomáha blízka osoba alebo opatrovateľ. Získanie pomoci súkromného opatrovateľa, ktorý vám pomôže so zariadením, môže tiež zvýšiť náklady na používanie technológie.

Nasleduje zoznam niektorých novších technológií, ktoré sú k dispozícii na sledovanie príznakov Parkinsonovej choroby alebo na pomoc pri ich prežívaní.

Zariadenia na monitorovanie v reálnom čase

Existuje množstvo zariadení, ktoré pomáhajú monitorovať problémy s mobilitou v reálnom čase u vás doma, takže údaje možno odoslať vášmu neurológovi na úpravu liekov alebo liečebných plánov.

Inteligentné hodinky Hodinky so špecifickými aplikáciami môžu pomôcť monitorovať a/alebo zaznamenávať pohyblivosť, tuhosť a chvenie.
Technológia umelej inteligencie (AI). Webové aplikácie môžu pomôcť odhaliť včasné varovné príznaky Parkinsonovej choroby. Pomocou počítača sa vytvorí videonahrávka, na ktorej vykonávate úlohy, a odošle sa do webovej aplikácie. Okrem toho softvér AI sleduje a porovnáva vaše pohyby s príznakmi Parkinsonovej choroby.
Nositeľné Tieto zariadenia idú okolo vášho pása, aby zabránili zamrznutiu chôdze.
Senzory Môžu sa nosiť na zápästiach alebo členkoch na sledovanie trasenia, svalovej pomalosti, mobility, držania tela a chôdze.
Systém piatich zariadení Monitoruje všetky motorické symptómy pochádzajúce z akejkoľvek končatiny alebo trupu.
Okuliare s tónovaním melanínu Pomáhajú udržiavať rovnováhu a zvládať chvenie.
Chodítko na kolieskach Táto pomôcka pomáha znižovať zamrznutie chôdze. Laser vytvára líniu pod prednými kolesami, aby vás stimuloval k pohybu chodúľa. Rytmický zvukový signál a vibrácie v rukovätiach vám pomôžu vytvoriť rytmus chôdze.
Invazívne zariadenia Tieto zariadenia používajú elektródy implantované do mozgu na kontrolu zamrznutia chôdze, chvenia a problémov s rečou.
Bezdrôtové zariadenie v domácnosti Tieto sú stále v skúšobnej fáze, ale sú vhodné na monitorovanie progresie symptómov a odpovede na lieky. Napríklad štúdia MIT na 50 ľuďoch bola vybavená malým domácim smerovačom na detekciu a záznam rádiových signálov, ktoré sa pri pohybe odchyľujú od ich tiel.
Ponožkové senzory Senzory v týchto ponožkách sa pripájajú k aplikácii, ktorá poskytuje živú spätnú väzbu o vašej chôdzi. Zariadenie je v štádiu klinického vývoja, aby pomohlo posúdiť problémy s chôdzou.
Vibrotaktilná stimulácia Nositeľné zariadenie využíva vibrotaktilnú stimuláciu prostredníctvom lepiacej náplasti, ktorá sa zvyčajne umiestňuje na hrudnú kosť. Na zastavenie zamrznutia chôdze sa vysielajú impulzy alebo signály. Zariadenie je stále vo vývoji.

Jemné motorické chvenie

Pri Parkinsonovej chorobe sa hlas často stáva veľmi jemným a vaša reč je ťažko zrozumiteľná. Jemné motorické chvenie tiež ovplyvňuje vašu schopnosť nakŕmiť sa bez toho, aby ste zhodili jedlo z vašej vidličky alebo lyžice. Nasledujúce zariadenia zosilnia váš hlas a znížia jemné motorické chvenie, aby ste mohli jesť bez pomoci.

  • Bezdrôtové hlasové zosilňovače s mikrofónom a náhlavnou súpravou zlepšujú hlasitosť vášho hlasu.
  • Bolo vyvinuté zariadenie na stabilizáciu tremoru s malým počítačom s motormi zabudovanými do rukoväte vidličky a lyžice. Pri používaní týchto pomôcok sa znižuje tras.

Zariadenia na zlepšenie symptómov

Tieto zariadenia poskytujú pomoc, ktorá zlepšuje vaše príznaky, vďaka čomu budete silnejší, bezpečnejší a nezávislejší.

  • Cvičebné aplikácie pre vaše elektronické zariadenia alebo počítač pre mobilitu, zručnosť a reč, ktoré obsahujú chôdzu do rytmu, zlepšujúcu stabilitu.
  • Nízkoúrovňové ručné lasery poskytujú svetelnú terapiu, ktorá pomáha pri fibromyalgii a iných symptómoch flexibility.
  • Infračervené terapeutické prilby vysielajú svetelné impulzy do mozgu, aby energizovali nervové bunky, aby sa zlepšila pohyblivosť.
  • Používanie notebooku alebo počítača na prístup k 10-týždňovým cvičebným programom špeciálne pre tých, ktorí majú Parkinsonovu chorobu.
  • Motorový rotoped s posilňovačom rúk na zlepšenie sily nôh a hornej časti rúk.

Zariadenia na zlepšenie nezávislosti

Niektoré zariadenia možno použiť na pomoc pri chronickom stave, na zlepšenie nezávislosti, ako napríklad:

  • Aplikácia pre smartfón na správu liekov.
  • Dávkovače liekov s alarmom.
  • Inteligentné hodinky s aplikáciami, ktoré dokážu sledovať a zaznamenávať jednoduché životné funkcie, spánok a zaznamenajú pád.
  • Zariadenia ovládané hlasom vám umožňujú nastaviť budíky a pripomienky, prehrávať hudbu, meniť televízne kanály, zapínať a vypínať svetlá, objednávať potraviny alebo iné služby a volať. Užitočné pri problémoch so zníženou obratnosťou a pohyblivosťou.
  • Monitory spánku a kyslíka zisťujú príznaky spánkového apnoe, aby znížili únavu a stres, čím sa vyčerpá dopamín, ktorý je už pri Parkinsonovej chorobe nedostatok.

Zatiaľ čo výskumníci pracujú na vyliečení Parkinsonovej choroby, vyvíjajú aj domácu technológiu, ktorá umožňuje neurológom monitorovať a liečiť symptómy Parkinsonovej choroby s cieľom zlepšiť kvalitu vášho života. Minimalizáciou problémov s chôdzou a tuhosťou môžu technológie pomôcť predchádzať pádom a zachovať si nezávislosť. Ak chcete preskúmať súčasné technológie, pozrite si webové stránky rôznych výskumných centier Udell alebo neziskových organizácií na podporu Parkinsonovej choroby a kontaktujte ordináciu svojho neurológa.

Obsedantno-kompulzívna porucha (OCD) je forma úzkostnej poruchy. Výskum ukazuje, že tento stav duševného zdravia je spojený s depresiou, konkrétne s veľkou depresívnou poruchou (MDD). V skutočnosti 50 % tých, ktorí majú diagnózu OCD, má aj príznaky MDD.

Kľúčové poznatky:

  • Výskum zistil silný vzťah medzi OCD a depresiou.
  • U osôb s OCD je desaťkrát vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinú príznaky depresie, ako u osôb bez diagnózy OCD.
  • 50 % pacientov s OCD má aj diagnózu MDD.
  • Kognitívno-behaviorálna terapia je prax založená na dôkazoch, ktorá dokázala liečiť symptómy OCD aj depresie.

Obsedantno-kompulzívna porucha je bežná u približne 1–3 % populácie USA, zatiaľ čo MDD postihuje približne 8 % dospelých Američanov ročne a 5 % dospelých v celosvetovom meradle.

Vysvetlená veľká depresívna porucha

Veľká depresívna porucha je formou depresie, rovnako ako OCD je formou úzkosti. To, čo robí depresívnu epizódu spadajúcou do kategórie MDD, je závažnosť, dĺžka a povaha symptómov. To je na rozdiel od menej závažnej formy depresie, ako je sezónna afektívna porucha, alebo rovnako závažnej formy depresie s rôznymi dominujúcimi symptómami, ako je perzistentná depresívna porucha (PDD).

Faktory naznačujúce diagnózu OCD

Aby bolo možné diagnostikovať OCD, nutkanie a obsesie osoby musia:

  • Doprajte si aspoň jednu hodinu denne
  • Spôsobiť individuálne emocionálne a duševné utrpenie
  • Zasahovať do profesionálneho a/alebo osobného života danej osoby

Prítomné obsesie s OCD

Niektoré príklady bežných obsesií u ľudí s OCD sú nasledovné:

  • Robiť veci alebo udržiavať veci v určitom poradí.
  • Zapojenie sa do rovnakého správania určitý počet krát.
  • Strach z baktérií alebo špiny.
  • Pocit úzkosti, keď chýba symetria alebo poriadok.
  • Všadeprítomné sexuálne alebo násilné myšlienky.
  • Opakujúce sa myšlienky, ktoré sú v rozpore so systémom duchovného presvedčenia človeka.
  • Pretrvávajúce pochybnosti, ktoré spôsobujú úzkosť.

Kompulzívne správanie s OCD

Niektoré príklady bežných nutkaní zahŕňajú:

  • Opakovanie rovnakého slova, modlitby alebo frázy.
  • Dodržiavanie pevných pravidiel pre robenie vecí v určitom poradí každý deň.
  • Opakujúce sa správanie, ako je umývanie rúk, aj keď je to pre pokožku zlé.
  • Neustále kontrolujete, či je rúra vypnutá, spotrebiče odpojené od elektrickej siete alebo zamknuté dvierka.

Čo spôsobuje OCD?

Príčina OCD je stále neznáma, ale výskum zistil, že pôvod má korene v genetike, biológii a prostredí, ktoré odráža správanie iných ľudí. Určité rizikové faktory boli tiež presne určené, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku OCD u osoby. Tie obsahujú:

  • Prežívanie stresujúceho alebo traumatického zážitku
  • Je diagnostikovaná iná porucha duševného zdravia
  • Rodinná anamnéza úzkosti alebo OCD

Spojenie medzi depresiou a OCD

Výskum zistil, že s OCD má človek desaťkrát vyššiu pravdepodobnosť, že sa u neho vyvinú príznaky depresie. Môže to byť spôsobené tým, aké náročné je žiť s OCD. Keď človek necíti žiadnu kontrolu nad svojimi posadnutiami a nutkaniami, môže to spôsobiť, že sa bude cítiť apatický, smutný a beznádejný z budúcnosti. Okrem toho môže OCD spôsobiť, že sa človek izoluje od zvyšku sveta v snahe skryť svoje správanie.

Aj keď vedci našli koreláciu medzi týmito dvoma poruchami, OCD nemusí nevyhnutne spôsobiť depresiu.Viac informácií nájdete na https://glucofort-official.top/sk-vyhody-stredomorskej-stravy-pri-liecbe-cukrovky/ .

Contents