27
Jun

Navíc potvrdil, že inhalační steroidy jsou bezpečnější než perorální

Navíc potvrdil, že inhalační steroidy jsou bezpečnější než perorální

Proto musí být použití Adderall určeno podle toho, zda jeho přínosy pro matku převažují nad riziky pro dítě.

Můžete užívat Adderall během těhotenství?

Pokud jsou vaše příznaky ADHD závažné a významně ovlivňují každodenní fungování, pak může být indikováno pokračování v Adderall. Toto rozhodnutí je třeba učinit až po diskusi s vaším porodníkem.

U mírné až středně těžké ADHD se však doporučuje vysazení přípravku Adderall během těhotenství.

Můžete během těhotenství užívat nižší dávku Adderall?

Riziko přípravku Adderall pro dítě není zcela pochopeno a zda existuje bezpečné dávkování, které se má užívat během těhotenství. I při nižších dávkách je dítě vystaveno amfetaminům a rizika mohou stále existovat.

Můžete příležitostně užívat Adderall během těhotenství?

Množství Adderall nebo délka expozice nebyly plně prozkoumány. Proto příležitostné použití stále vystavuje dítě riziku, a proto se nedoporučuje.

Můžete užívat Adderall během prvního trimestru?

I když jedna studie neprokázala žádné významné účinky na porodní váhu, když byla vysazena před 28. týdnem těhotenství. Nestačí doporučit přípravek Adderall pro použití v časném těhotenství.

Během časného těhotenství se vyvíjí mnoho životně důležitých struktur a expozice Adderallu by mohla být škodlivá.

Jaká jsou rizika Adderall během těhotenství?

Užívání Adderallu během těhotenství bylo spojeno s nízkou porodní hmotností a předčasným porodem. Předpokládá se, že je to způsobeno zúžením krevních cév v placentě.

Adderall je navíc spojen s nežádoucími účinky, které mohou u matky vyvolat nežádoucí příznaky. Patří mezi ně vysoký krevní tlak, potíže se spánkem a ztráta chuti k jídlu. To vše může mít nepříznivý vliv na těhotenství.

Nedávná studie zjistila, že Adderall je spojen se třemi vrozenými vadami, gastroschízou, omfalokélou a nedostatkem příčných končetin. Tato studie však byla omezena malou velikostí vzorku.

Konečně, amfetaminy jsou návykové a jejich užívání může u dětí po porodu vyvolat abstinenční příznaky. Tyto příznaky mohou zahrnovat podrážděnost, problémy s krmením a ospalost. Stejně jako dlouhodobé symptomy chování, jako jsou poruchy učení a paměti.

Co mohu udělat nebo vzít místo Adderall?

Existují neléčivé, bezpečné alternativy, které pomáhají matkám kontrolovat příznaky ADHD během těhotenství.

Meditace může pomoci snížit úzkost, zlepšit soustředění a pomoci zlepšit rozhodování u pacientů s ADHD.

Neuroterapeutická sezení mohou poskytnout zpětnou vazbu, která matkám pomůže zvládnout symptomy a zlepšit jejich každodenní fungování.

Cvičení může poskytnout příznivé účinky při kontrole symptomů ADHD, jako je impulzivita a soustředění. Může také podpořit zdravé těhotenství.

Pokud jsou léky považovány za nezbytné, existují bezpečnější možnosti. Tricyklická antidepresiva, bupropion a klonidin prokázaly příznivé účinky při léčbě ADHD. Mají také více důkazů podporujících jejich bezpečné užívání během těhotenství.

Je však důležité promluvit si se svým lékařem dříve, než začnete užívat jakékoli nové léky během těhotenství.

Adderall je spojen s riziky pro vyvíjející se dítě, a proto se obecně doporučuje přestat užívat přípravek Adderall během těhotenství. Prodiskutujte rizika a přínosy užívání Adderall se svým OB lékařem, abyste zjistili, co je pro vás to pravé. Existují však bezpečné alternativy k léčbě příznaků ADHD.

Glukokortikoidy se po desetiletí používají k léčbě mnoha různých zdravotních stavů včetně astmatu a alergií. Mají však řadu vedlejších účinků. Jedním z těchto vedlejších účinků jsou změny mozkových struktur, ale co to znamená pro vás?

Klíčové věci:

  • Glukokortikoidní léky mohou způsobit změny v mozkových strukturách, které jsou známé již léta.
  • Změny ve struktuře mozku mohou vysvětlit, proč tyto léky způsobují psychiatrické nežádoucí účinky, jako je deprese a mánie.
  • Poraďte se se svým lékařem, abyste zjistili, zda existují jiné možnosti léčby vašeho onemocnění a zda užíváte nejnižší nezbytnou dávku.
  • Nepřestávejte užívat glukokortikoidy, pokud to neříká váš lékař.

Co jsou glukokortikoidy (tj. steroidy)?

Glukokortikoidy jsou skupinou léků, které jsou syntetickými verzemi přirozeného kortizolu v těle. Kortizol je silný protizánětlivý a má zásadní význam pro mnoho biologických funkcí. Nadbytek kortizolu jako u některých onemocnění (např. Cushingova choroba) nebo chronické užívání glukokortikoidů je však spojen s negativními účinky.

Mohou perorální glukokortikoidy změnit struktury mozku?

V nedávné studii publikované v British Medical Journal vědci zaznamenali pokles bílé hmoty mozkové u pacientů užívajících chronické perorální glukokortikoidy. Tato část mozku obsahuje axony, což jsou projekce z neuronů, které posílají zprávy do jiných částí těla.

Bylo také zjištěno, že tyto změny byly výraznější s vyššími dávkami a delším trváním léčby u pacientů užívajících perorální glukokortikoidy.

Navíc bylo zjištěno, že uživatelé perorálních glukokortikoidů pociťují více deprese, nezájmu, napětí a únavy.

A co inhalační glukokortikoidy?

Tato studie nenalezla významné změny při hodnocení inhalačních glukokortikoidů (steroidních inhalátorů). To je pravděpodobně způsobeno skutečností, že při vdechování se do krevního řečiště dostává méně steroidů.

Navíc nezjistil nárůst deprese, nezájmu a napětí u pacientů užívajících inhalační steroidy. Tito pacienti však pociťovali únavu více než lidé, kteří neužívali inhalační steroidy.

Co to všechno znamená?

Zjištění v této studii nejsou nová a jsou známá již mnoho let. Jedním z důležitých zjištění této studie bylo, že tyto změny neměly významný vliv na kognitivní funkce.

Navíc potvrdil, že inhalační steroidy jsou bezpečnější než perorální. Jejich nepříznivé účinky na mozek nebyly tak výrazné. Podporuje skutečnost, že při použití v inhalátorech se do krevního oběhu dostává méně glukokortikoidů.

Důležité je, že tento článek zdůraznil skutečnost, že glukokortikoidy jsou spojeny s psychiatrickými symptomy, jako je deprese, mánie, delirium a pokusy o sebevraždu. Také změny v mozku mohou stát za výskytem těchto nežádoucích účinků.

Měli byste přestat brát steroidy?

Ne. U mnoha onemocnění jsou steroidy klíčové pro správnou léčbu. Při užívání těchto léků by si však zdravotničtí pracovníci a pacienti měli být vědomi a dávat pozor na jejich psychiatrické vedlejší účinky.

Je důležité používat tyto léky po co nejkratší dobu a v nejnižší možné dávce k léčbě vašich zdravotních potíží. Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem, pokud máte nějaké obavy týkající se vašich léků. Kromě toho mohou také pomoci určit, zda je vhodný jiný lék nebo nižší dávka steroidů.

Nepřestávejte užívat tyto léky sami.

Je známo, že glukokortikoidy způsobují změny ve strukturách mozku, zejména orální formy. Tyto změny jsou větší při vyšších dávkách a delším užívání. Při užívání těchto léků lze pozorovat psychiatrické nežádoucí účinky a měly by být sledovány a hlášeny, pokud se vyskytnou.

Tyto léky jsou však někdy nejlepší možností k léčbě určitých stavů, a proto by se jim nemělo vyhýbat.

Nootropika (chytré drogy) byla nabízena pro posílení paměti a zvýšení koncentrace. Nicméně, skutečně fungují? Je bezpečné je vzít? Tento přehled vám může pomoci porozumět těmto lékům. Vždy však promluvte se svým poskytovatelem zdravotní péče před zahájením jakéhokoli nového léku.

Klíčové věci:

  • Nootropika se skládají z léků na předpis, přírodních a syntetických léků.
  • Ukázalo se, že jsou slibné v prevenci kognitivního poklesu u pacientů s demencí.
  • Jejich schopnost zlepšit paměť u zdravých jedinců nebyla plně prokázána.
  • Závislost může být významným problémem u nootropik, zejména u nootropik na předpis.
  • Promluvte si se svým lékárníkem nebo lékařem, než začnete s jakýmkoli nootropním prostředkem a používejte pouze podle pokynů.

Co jsou nootropika?

Nootropika (chytré drogy) jsou širokou skupinou léků, které mohou zlepšit paměť, kognitivní výkon a bdělost. Zahrnují léky na předpis a volně prodejné léky, stejně jako bylinné doplňky.

Samotný název je odvozen z řeckých slov nöos, což znamená „myslet“ a tropein, což znamená „vést“. Termín nootropika však označuje širokou škálu látek s různými vlastnostmi.

Druhy nootropik

Nootropika na předpis:

  • Methylfenidát (Ritalin).
  • Amfetaminy (Adderall).
  • Modafinil (Provigil).

Přírodní nootropika:

  • Kofein.
  • L-theanin.
  • Kreatin.
  • Bacopa monnieri.
  • Panax ženšen.
  • Ginkgo biloba.

Syntetická nootropika:

  • Piracetam.
  • Noopept.
  • fenotropil.

Jak fungují?

Nootropika působí třemi mechanismy:

  1. Interakce s receptory v mozku.
  2. Interakce s neurotransmitery (chemikáliemi) v mozku.
  3. Působí protizánětlivě a neutralizují volné radikály.

Obecně platí, že léky zvyšují zásoby kyslíku a glukózy v mozku. Snižují záněty a zabraňují zraněním způsobeným volnými radikály.

Působí na chemické látky v mozku, které se podílejí na paměti (např. acetylcholin) a pozornosti (např. norepinefrin, dopamin).

Každý lék má však svůj specifický mechanismus účinku a měl by být před užitím individuálně prozkoumán.

Fungují nootropika?

Studie prokázaly, že nootropika snižují kognitivní pokles u mírné až středně těžké demence, pokud se používají v kombinaci s léky na demenci. Existují však protichůdné údaje , které ukazují, že nootropika nemají žádný přínos.

Užívání nootropik u zdravých jedinců je kontroverzní. Existují studie, které naznačují, že tyto léky mohou pomoci zlepšit paměť a duševní zpracování. Literatura je však neúplná a jen zřídka se zabývá dlouhodobými účinky těchto léků.

Současný výzkum navíc neobjasňuje, zda jsou účinky způsobeny samotným lékem nebo jednoduše placebo efektem.

Další informace – normadex-official.top .

Contents