10 Φυσικές πηγές για βήτα-αναστολείς
10 Φυσικές πηγές για βήτα-αναστολείς
Οι βήτα-αναστολείς είναι ένας τύπος φαρμάκου που μπορεί να μειώσει την τάση στην καρδιά. Τα ψάρια, το σκόρδο, τα μούρα και ορισμένα βιταμίνες και αμινοξέα είναι όλες οι φυσικές πηγές βήτα-αναστολέων.
Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν βήτα-αναστολείς για τη θεραπεία καρδιαγγειακών καταστάσεων όπως στηθάγχη και η υπέρταση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη διαχείριση άλλων συνθηκών, όπως η ημικρανία και το άγχος.
Οι βήτα-αναστολείς λειτουργούν εμποδίζοντας ορισμένες ορμόνες στο νευρικό σύστημα που διαχειρίζονται τις αντιδράσεις του στρες του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού ενός ατόμου, χαλαρώνοντας το άγχος στην καρδιά και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
Διαβάστε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις φυσικές πηγές βήτα-αναστολέων, τα οφέλη τους και ποιος πρέπει να τα πάρει.
Φυσικές πηγές βήτα-αναστολέων
Φυσικές πηγές βήτα-αναστολέων περιλαμβάνουν ευρέως διαθέσιμα φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, βότανα και συμπληρώματα.
φρούτα
Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη από το 2014, τα μούρα Hawthorn μπορούν να λειτουργήσουν ως:
- beta-blocker
- Διουρητικός
- Αναστολέας μετατροπής ασβεστίου-καναλιού
Ένας παρόμοιος τρόπος με έναν βήτα αναστολέα μειώνοντας τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης. Μπορεί επίσης να μειώσει τη δύναμη που απαιτείται για να αντλήσει αίμα μέσω του σώματος, το οποίο διευκολύνει την τάση στην καρδιά.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, ενώ οι ενώσεις στο σέλινο, όπως η απιγενίνη και η Ν-βουτυλοφθαλίδη, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις ιδιότητές του κατά της υδροτέραφης.
παλμούς
Μια ανασκόπηση του 2014 διαπίστωσε ότι η ίνα, το κάλιο και η φυτική πρωτεΐνη σε φασόλια, φακές και ρεβίθια μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
Αυτή η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι παλμοί κατανάλωσης μείωσαν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με και χωρίς υπέρταση.
σκόρδο
Σύμφωνα με το British Heart Foundation, το σκόρδο περιέχει καρδιακές υγιεινές θρεπτικά συστατικά όπως το Σεληνικό, το μαγγάνιο, τη βιταμίνη Β6 και τη βιταμίνη C. Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης επειδή περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται Allicin.
Σε μια ανασκόπηση του 2020, η συμπλήρωση σκόρδου μείωσε την αρτηριακή πίεση αρκετά για να μειώσει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει καρδιαγγειακά προβλήματα κατά περίπου 16-40%.
Hibiscus
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως τον ιβίσκο στη λαϊκή ιατρική για να θεραπεύσουν την υπέρταση.
Μια μελέτη του 2015 σε αντι-υπερτασικά βότανα δηλώνει ότι οι μελέτες των ζώων και των ανθρώπων έχουν καθιερώσει τα υπερτασικά αποτελέσματα του φυτού.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι ενώσεις στον ιβίσκο μειώνουν την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, ανοίγοντας κανάλια καλίου, εμποδίζοντας τα κανάλια ασβεστίου και ενεργώντας ως διουρητικό.
Saffron
Το Saffron είναι ένα μπαχαρικό από το λουλούδι Crocus sativus. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το σαφράν μπορεί να χαλαρώσει και να διασταλεί τα αιμοφόρα αγγεία για να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι αυτό το μπαχαρικό περιέχει ενώσεις που μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό στις καρδιές του ινδικού χοιριδίου.
βιταμίνες
ψάρια, πουλερικά, λαχανικά αμυλούδια και οι περισσότεροι τύποι φρούτων μπορούν να περιέχουν βιταμίνη Β6.
Μια μελέτη του 2014 αναφέρει ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να μιμείται τις επιδράσεις των φαρμάκων υπέρτασης όπως τα διουρητικά, οι αναστολείς του καναλιού ασβεστίου και οι κεντρικοί αγωνιστές άλφα.
Η βιταμίνη Β6 μπορεί επίσης να εμποδίσει τους υποδοχείς της αγγειοτενσίνης και να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία.
Ορυκτά
Μια άλλη φυσική πηγή βήτα-αναστολέων είναι το κάλιο, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οι πατάτες, το νερό καρύδας και οι μπανάνες είναι όλες οι πηγές καλίου.
Το κάλιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μειώνοντας τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, τις ορμόνες που προκαλούν την αρτηριακή πίεση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.
ΑΜΙΝΟ οξέα Η3>
Η L-αργινίνη είναι ένα ημι-ουσιώδες αμινοξέο που βοηθά στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, ένα σημαντικό χημικό στη χαλάρωση των μυϊκών κυττάρων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πολλοί τύποι καρύδια, σπόροι, κρέας, πουλερικά και φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν υψηλές ποσότητες L-αργινίνης.
Σε μια ανασκόπηση του 2016, τα συμπληρώματα L-αργινίνης μείωσαν σημαντικά τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένοι περιορισμοί αυτής της μελέτης. Απαιτείται έρευνα ευρύτερης κλίμακας για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.
Λιπά οξέα
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς λέει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενός ατόμου.
Ο οργανισμός συνιστά την κατανάλωση ψαριών πλούσιου σε ωμέγα-3 τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή λαμβάνοντας ένα 1 γραμμάριο καθημερινό συμπλήρωμα ωμέγα-3.
Τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν: ή κρέας εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός σε αυτά.
Τα περισσότερα βότανα και τα μπαχαρικά φέρουν επίσης ελάχιστο κίνδυνο αρνητικών παρενεργειών εάν τα άτομα τα καταναλώνουν με μέτρο.
Ωστόσο, μερικά φρούτα, λαχανικά και καρύδια μπορεί να είναι υψηλά σε θερμίδες, λίπος ή ζάχαρη.
Άλλα βότανα και συμπληρώματα μπορούν επίσης να αλληλεπιδρούν με συνταγογραφούμενα φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα.
Ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό για να ελέγξει ότι είναι ασφαλές για να πάρουν βότανα ή συμπληρώματα.
πώς λειτουργούν
beta-αναστολείς λειτουργούν εμποδίζοντας την απελευθέρωση της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης.
Αυτό επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει τη δύναμη με την οποία αντλεί το αίμα μέσα από το σώμα.
Οι βήτα-αναστολείς μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση μειώνοντας την παραγωγή της ορμόνης αγγειοτενσίνης II, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βήτα-αναστολέων: μη επιλεκτικά και επιλεκτικά.
Οι μη επιλεκτικοί βήτα-αναστολείς μπλοκάρουν την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη στην καρδιά και σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η αύξηση του κινδύνου επιθέσεων άσθματος.
Οι επιλεκτικοί βήτα-αναστολείς είναι πιο συνηθισμένοι επειδή στοχεύουν συγκεκριμένα τους καρδιακούς ιστούς, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο παρενέργειων.
χρησιμοποιεί
Σύμφωνα με μια μελέτη 2021, οι βήτα-αναστολείς είναι συνηθισμένοι στη διαχείριση και τη θεραπεία καρδιαγγειακών συνθηκών.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Συμφορική καρδιακή ανεπάρκεια
- Αρρυθμίες, επίσης γνωστές ως ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- στεφανιαία νόσο
- αορτική ανατομή, η οποία αναφέρεται στη διάσπαση στην επένδυση της αορτής
Οι βήτα-αναστολείς μπορούν επίσης μερικές φορές να βοηθήσουν στη διαχείριση, πρόληψη ή θεραπεία:
- Ορισμένοι τύποι τρόπων
- ημικρανία
- /li
- Άγχος
Τύποι και μάρκες
beta-αναστολείς έρχονται σε τρεις μορφές:
- Στοματικά χάπια
- Ενέσεις
- Οι οφθαλμικές σταγόνες ή οι αλοιφές
Ο τύπος του beta-blocker που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι εξαρτάται από την κατάστασή τους, πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα της υγείας και και Είτε έχουν χρόνια ασθένεια.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες beta-blocker, συμπεριλαμβανομένων:
- acebutolol (sectral) > Betaxolol (kerlone)
- Bisoprolol ή υδροχλωροθειαζίδη (ziac)
- Bisoprolol (zebeta)
- nadolol (corgard)
- propranolol (inderal)
- sotalol (betapace)
παρενέργειες
προκαλούν μια σειρά παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων:
- Χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Αργός καρδιακός ρυθμός ή βραδυκαρδία
- κρύα χέρια και πόδια
- ναυτία, έμετο
- Στρατηγική
- Δυσκύματα
- Συτική δυσλειτουργία
- Ζάλη
- χαμηλό σακχάρου στο αίμα
- Ο ύπνος αλλάζει
- Heart Block
- Αδυναμία
Εάν ένα άτομο έχει ανησυχίες σχετικά με τυχόν παρενέργειες, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό.
Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες επιδεινώνονται ή δεν βελτιώνονται με διορθωτικά μέτρα ή θεραπείες, ένα άτομο θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης.
cauths
Οι beta-αναστολείς μπορεί να μην είναι ασφαλείς για όλους.
Τα άτομα με ιστορικό των ακόλουθων συνθηκών θα πρέπει να μιλούν με έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν φυσικούς βήτα αναστολείς:
- Καρδιακές παθήσεις
- Χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια /li>
Περίληψη
Πολλά τρόφιμα, βότανα, μπαχαρικά και συμπληρώματα περιέχουν συστατικά που μιμούνται τις επιδράσεις των beta-αναστολέων. Αυτές οι φυσικές πηγές βήτα-αναστολέων είναι ευρέως διαθέσιμες και είναι ασφαλείς να καταναλώνουν με μέτρο.
Παρόλο που το αμερικανικό Ίδρυμα Καρδιάς δεν συνιστούμε επί του παρόντος να χρησιμοποιούν συμπληρώματα βιταμινών για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, προτείνουν να λάβουν τις ίδιες ευεργετικές βιταμίνες από πηγές τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια.
Οι άνθρωποι πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό πριν αλλάξουν τη διατροφή τους, ξεκινώντας ένα νέο συμπλήρωμα ή δοκιμάζοντας βήτα αναστολείς για πρώτη φορά.
- ΑΙΜΑ/Αιματολογία
- Καρδιαγγειακή/Καρδιολογία
- Συμπληρωματική ιατρική/εναλλακτική ιατρική
και αντλεί μόνο από μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.